[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

memory oddity with i386 -current (with dmesg this time)



(apologies for sending this twice, forgot to include the dmesg output the
first time around...)

I've searched the archives and not found anything that really answered my
question, & since I'm a non-coder, trying to puzzle out the source isn't
an option... that said, I've a bit of a problem with a -current install on
an i386 box... dmesg follows.  The machine started as a 2.5-release
install, with 320 MB memory, and all worked fine.  I acquired a promise
tech ultra66 controller, and since that card isn't supported in -release,
I thought I'd take a swing at -current & see... (no joy there either, but
that's another story) I upgraded to the Sept 3 snapshot, then cvs up'd the
kernel and src, built a new GENERIC kernel, rebooted with it, did a make
build, installed new boot-block, and rebooted... that's where the problem
arose... the box now only sees 64 meg apparently.  Thinking back, I
remembered a problem with some BIOSs not reporting memory properly, so I
built a new kernel with EXTMEM_SIZE set to 327680... reboot and it appears
memory is properly reported, and all looks good, until xdm starts, or
until startx is run manually, then the screen goes black, as though X is
starting up, but nothing happens... all services dead, no response to
ping, can't get in from other machines to see what happened... typing
(blindly) "cont" or "boot sync" will reboot the machine, so I assume it's
dropped into ddb, but I don't know absolutely... anyone have any thoughts
as to why that may be happening, or a remedy?  My next plan is to grab the
X source, cvs update it to -current, and build that, but since that's
likely to be a fairly lengthy process (on the end of a 33.6 dial-up), I
thought I'd ask here first.  If there's any other info I can provide, just
ask.  Thanks!
christian (no, the other one) morris

OpenBSD 2.5-current (GENERIC) #0: Tue Sep 14 15:32:18 CDT 1999
    xian_(_at_)_foo:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: Intel Pentium II ("GenuineIntel" 686-class, 512KB L2 cache) 398 MHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,SYS,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,MMX,FXSR
BIOS mem  = 649216 conventional, 67099648 extended
real mem  = 67751936
avail mem = 59236352
using 852 buffers containing 3489792 bytes of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(5e) BIOS, date 10/05/98
bios0: diskinfo 0xf050f00c cksumlen 1 memmap 0xf050f0c8 apminfo 0xf050f188
apm0 at bios0: Power Management spec V1.1
apm0: AC on, no battery
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82443BX PCI-AGP (PAC)" rev 0x02
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82443BX AGP (PAC)" rev 0x02
pci1 at ppb0 bus 1
vendor "Nvidia", unknown product 0x29 (class display, subclass VGA, rev 0x11) at pci1 dev 0 function 0 not configured
pcib0 at pci0 dev 7 function 0 "Intel 82371AB PIIX4 ISA" rev 0x02
pciide0 at pci0 dev 7 function 1 "Intel 82371AB IDE (PIIX4)" rev 0x01: DMA, channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <WDC AC418000D>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 17206MB, 16383 cyl, 16 head, 63 sec, 35239680 sectors
wd0: 32-bit, supports PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 4, Ultra-DMA mode 3, Ultra-DMA mode 2
pciide0: channel 0 interrupting at irq 14
wd1 at pciide0 channel 1 drive 0: <Maxtor 88400D8>
wd1: 16-sector PIO, LBA, 8011MB, 16278 cyl, 16 head, 63 sec, 16408224 sectors
wd1: 32-bit, supports PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 2
pciide0: channel 1 interrupting at irq 15
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2 (using DMA data transfers)
wd1(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2 (using DMA data transfers)
"Intel 82371AB USB (PIIX4)" rev 0x01 at pci0 dev 7 function 2 not configured
"Intel 82371AB Power Management (PIIX4)" rev 0x02 at pci0 dev 7 function 3 not configured
"Promise Ultra66/ATA IDE" rev 0x01 at pci0 dev 13 function 0 not configured
"Creative Labs SoundBlaster Live" rev 0x05 at pci0 dev 14 function 0 not configured
"Creative Labs SoundBlaster Digital Input" rev 0x05 at pci0 dev 14 function 1 not configured
bktr0 at pci0 dev 15 function 0 "Brooktree BT848" rev 0x11: irq 7
bktr0: buffer size 3555328, addr 0x9e1000
bktr: GPIO is 0x00ffffff
STB TV/PCI, Temic NTSC tuner, dbx stereo.
pn0 at pci0 dev 16 function 0 "Lite-On PNIC" rev 0x20: irq 9 address 00:a0:cc:51:b6:31
pn0: autoneg complete, link status good (half-duplex, 10Mbps)
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
sysbeep0 at pcppi0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
vt0 at isa0 port 0x60/16 irq 1: generic VGA, 80 col, color, 8 scr, mf2-kbd
pms0 at vt0 irq 12
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB 80 cyl, 2 head, 18 sec
biomask c0c0 netmask c2c0 ttymask d2c2
pctr: 686-class user-level performance counters enabled
dkcsum: wd0 matched BIOS disk 80
dkcsum: wd1 matched BIOS disk 82
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
pn0: autoneg complete, link status good (half-duplex, 10Mbps)




Visit your host, monkey.org