[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Re: Thinkpad x60s errata(bsd.mp): ioapic0: pin 11 shares different IPL interrupts (40..50), degraded performance



>Disable pcibios (boot bsd.mp -c; disable pcibios; quit;) and see if the "degraded performance" message goes away. I bet it will,
and your >bsd.mp performance problems will do too.

Thx, but this didn't solve the problem.
Here the dmesg:

OpenBSD 3.9-current (GENERIC.MP) #1: Mon May  1 18:29:09 CEST 2006
    dda_(_at_)_build:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP
cpu0: Genuine Intel(R) CPU L2400 @ 1.66GHz ("GenuineIntel" 686-class) 1.67 GHz
cpu0:
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,VMX,EST,
TM2
real mem  = 2137419776 (2087324K)
avail mem = 1942093824 (1896576K)
using 4256 buffers containing 106975232 bytes (104468K) of memory
User Kernel Config
UKC> disable pcip\^H \^Hbios
280 pcibios0 disabled
UKC> quit
Continuing...
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(1c) BIOS, date 03/13/06, BIOS32 rev. 0 @ 0xfd690
pcibios at bios0 function 0x1a not configured
bios0: ROM list: 0xc0000/0xe400! 0xce800/0x1000 0xcf800/0x1000 0xdc000/0x4000! 0xe0000/0x10000
mainbus0: Intel MP Specification (Version 1.4) (INTEL    Napa ERB    )
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Enhanced SpeedStep 600 MHz (1004 mV): unknown EST cpu, no changes possible
cpu0: apic clock running at 166 MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Genuine Intel(R) CPU L2400 @ 1.66GHz ("GenuineIntel" 686-class) 1.67 GHz
cpu1:
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,VMX,EST,
TM2
mainbus0: bus 0 is type PCI
mainbus0: bus 2 is type PCI
mainbus0: bus 3 is type PCI
mainbus0: bus 21 is type PCI
mainbus0: bus 22 is type ISA
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82945GM MCH" rev 0x03
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel 82945GM Video" rev 0x03: aperture at 0xee100000, size 0x8000000
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
"Intel 82945GM Video" rev 0x03 at pci0 dev 2 function 1 not configured
"Intel 82801GB HD Audio" rev 0x02 at pci0 dev 27 function 0 not configured
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02
pci1 at ppb0 bus 2
em0 at pci1 dev 0 function 0 "Intel PRO/1000MT (82573L)" rev 0x00: apic 2 int 11 (irq 11), address 00:16:d3:21:4b:b6
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02
pci2 at ppb1 bus 3
"Intel PRO/Wireless 3945ABG" rev 0x02 at pci2 dev 0 function 0 not configured
ppb2 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02
pci3 at ppb2 bus 4
ppb3 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02
pci4 at ppb3 bus 12
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int 11 (irq 11)
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int 11 (irq 11)
usb1 at uhci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int 11 (irq 11)
usb2 at uhci2: USB revision 1.0
uhub2 at usb2
uhub2: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int 11 (irq 11)
usb3 at uhci3: USB revision 1.0
uhub3 at usb3
uhub3: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int 11 (irq 11)
usb4 at ehci0: USB revision 2.0
uhub4 at usb4
uhub4: Intel EHCI root hub, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
ppb4 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0xe2
pci5 at ppb4 bus 21
cbb0 at pci5 dev 0 function 0 "Ricoh 5C476 CardBus" rev 0xb4: apic 2 int 11 (irq 11)
"Ricoh 5C552 Firewire" rev 0x09 at pci5 dev 0 function 1 not configured
"Ricoh 5C822 SD/MMC" rev 0x18 at pci5 dev 0 function 2 not configured
cardslot0 at cbb0 slot 0 flags 0
cardbus0 at cardslot0: bus 22 device 0 cacheline 0x0, lattimer 0xb0
pcmcia0 at cardslot0
ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801GBM LPC" rev 0x02: PM disabled
pciide0 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 82801GB IDE" rev 0x02: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to
compatibility
pciide0: channel 0 disabled (no drives)
pciide0: channel 1 ignored (disabled)
pciide1 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801GBM AHCI SATA" rev 0x02: DMA, channel 0 wired to native-PCI, channel 1 wired to
native-PCI
pciide1: using apic 2 int 11 (irq 11) for native-PCI interrupt
wd0 at pciide1 channel 0 drive 0: <HTS541010G9SA00>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 95396MB, 195371568 sectors
wd0(pciide1:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801GB SMBus" rev 0x02: apic 2 int 11 (irq 11)
iic0 at ichiic0
isa0 at ichpcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
biomask 0 netmask 0 ttymask 0
ioapic0: pin 11 shares different IPL interrupts (40..50), degraded performance
pctr: 686-class user-level performance counters enabled
mtrr: Pentium Pro MTRR support
uhidev0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0
uhidev0: vendor 0x062a product 0x0000, rev 1.10/0.00, addr 2, iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 3 buttons and Z dir.
wsmouse1 at ums0 mux 0
ugen0 at uhub3 port 2
ugen0: STMicroelectronics Biometric Coprocessor, rev 1.00/0.01, addr 2
dkcsum: wd0 matches BIOS drive 0x80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
cpu1: Enhanced SpeedStep 600 MHz (1004 mV): unknown EST cpu, no changes possible



Visit your host, monkey.org