[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Intel 6300ESB SATA



I am having problems having two SATA disks recognized by OpenBSD, the 6300ESB
controller is found and seems to be configured properly but I get the error:


pciide2: couldn't map channel 0 cmd regs
pciide2: couldn't map channel 1 cmd regs

I'm assuming that this is from failing to DMA map the two SATA disks? This controller
is listed as supported in pciide(4) and I see no mention of issues of DMA or otherwise
with this chipset though I did see someone mention that it caused a system hang in
3.5 though that obviously seems to be fixed now since this system is stable and install
successfully onto a standard PATA disk.


My dmesg is bellow, any help would be greatly appreciated.


OpenBSD 3.8 (GENERIC.MP) #298: Sat Sep 10 15:51:54 MDT 2005
deraadt_(_at_)_i386_(_dot_)_openbsd_(_dot_)_org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP
cpu0: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz ("GenuineIntel" 686-class) 3 GHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36, CFLUSH,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,CNXT-ID
real mem = 536383488 (523812K)
avail mem = 482471936 (471164K)
using 4278 buffers containing 26923008 bytes (26292K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(13) BIOS, date 03/02/04, BIOS32 rev. 0 @ 0xfaf10
apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
apm0: AC on, battery charge unknown
apm0: flags 70102 dobusy 1 doidle 1
pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xf0000/0xd3c4
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xfd2d0/224 (12 entries)
pcibios0: PCI Exclusive IRQs: 5 9 10 11
pcibios0: no compatible PCI ICU found: ICU vendor 0x8086 product 0x25a1
pcibios0: PCI bus #3 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0x8000 0xc8000/0x4000! 0xcc000/0x2800 0xcf000/0x1000
mainbus0: Intel MP Specification (Version 1.4) (OEM00000 PROD00000000)
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: apic clock running at 199 MHz
mainbus0: bus 0 is type PCI
mainbus0: bus 1 is type PCI
mainbus0: bus 2 is type PCI
mainbus0: bus 3 is type PCI
mainbus0: bus 4 is type ISA
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apic 2
ioapic1 at mainbus0: apid 3 pa 0xfec10000, version 20, 24 pins
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82875P Host" rev 0x02
ppb0 at pci0 dev 3 function 0 "Intel 82875P PCI-CSA" rev 0x02
pci1 at ppb0 bus 1
em0 at pci1 dev 1 function 0 "Intel PRO/1000CT (82547GI)" rev 0x00: apic 2 int 18 (irq 11), address: 00:11:09:b3:38:ae
ppb1 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 6300ESB PCIX" rev 0x02
pci2 at ppb1 bus 2
pciide0 at pci2 dev 2 function 0 "Promise PDC20269" rev 0x02: DMA, channel 0 configured to native-PCI, channel 1 configured to native-PCI
pciide0: using apic 3 int 0 (irq 9) for native-PCI interrupt
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <HTS726060M9AT00>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 57231MB, 117210240 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 6300ESB USB" rev 0x02: apic 2 int 16 (irq 9)
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 5300ESB USB" rev 0x02: apic 2 int 19 (irq 11)
usb1 at uhci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
"Intel 6300ESB WDT" rev 0x02 at pci0 dev 29 function 4 not configured
"Intel 6300ESB APIC" rev 0x02 at pci0 dev 29 function 5 not configured
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 6300ESB USB" rev 0x02: apic 2 int 23 (irq 10)
usb2 at ehci0: USB revision 2.0
uhub2 at usb2
uhub2: Intel EHCI root hub, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub2: 4 ports with 4 removable, self powered
ppb2 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BA AGP" rev 0x0a
pci3 at ppb2 bus 3
em1 at pci3 dev 10 function 0 "Intel PRO/1000MT (82541GI)" rev 0x00: apic 2 int 23 (irq 10), address: 00:11:09:b3:38:af
vga1 at pci3 dev 12 function 0 "ATI Rage XL" rev 0x27
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 6300ESB LPC" rev 0x02
pciide1 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 6300ESB IDE" rev 0x02: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
atapiscsi0 at pciide1 channel 0 drive 0
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <MITSUMI, CD-ROM SR244W, T01A> SCSI0 5/ cdrom removable
cd0(pciide1:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
pciide1: channel 1 disabled (no drives)
pciide2 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 6300ESB SATA" rev 0x02: DMA, channel 0 configured to native-PCI, channel 1 configured to native-PCI
pciide2: couldn't map channel 0 cmd regs
pciide2: couldn't map channel 1 cmd regs
"Intel 6300ESB SMBus" rev 0x02 at pci0 dev 31 function 3 not configured
isa0 at ichpcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
sysbeep0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
nsclpcsio0 at isa0 port 0x2e/2: NSC PC87366 rev 10: GPIO VLM TMS
gpio0 at nsclpcsio0: 29 pins
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pccom1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
fdc0: drive 0: unknown device type 0xf0
fdc0: drive 1: unknown device type 0xf0
biomask 0 netmask 0 ttymask 0
ioapic0: pin 23 shares different IPL interrupts (40..50), degraded performance
pctr: user-level cycle counter enabled
dkcsum: wd0 matches BIOS drive 0x80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302