[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Slow write speed on ICH6R



Hi,

we have a HP ProLiant DL320 G3 server and running OpenBSD/amd64 on it.
The problem is with the Intel ICH6R SATA controller. The write speed
is very slow:

# dd if=/dev/zero of=/tmp/foo bs=32k count=10000
10000+0 records in
10000+0 records out
327680000 bytes transferred in 38.898 secs (8423881 bytes/sec)

The read speed is looks good:

# dd if=/dev/rwd0c of=/dev/null bs=32k count=10000
10000+0 records in
10000+0 records out
327680000 bytes transferred in 5.531 secs (59237994 bytes/sec)

Anybody has an idea for this problem?

We tried 3.8-current too but the problem is the same, here is the dmesg:

OpenBSD 3.8-current (GENERIC) #293: Wed Oct 12 00:16:12 MDT 2005
    deraadt_(_at_)_amd64_(_dot_)_openbsd_(_dot_)_org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC
real mem = 1073291264 (1048136K)
avail mem = 908877824 (887576K)
using 22937 buffers containing 107536384 bytes (105016K) of memory
mainbus0 (root)
cpu0 at mainbus0: (uniprocessor)
cpu0: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.40GHz, 3391.92 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,NXE,LONG
cpu0: 1MB 64b/line 8-way L2 cache
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel E7221 MCH Host" rev 0x05
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel E7221 PCIE" rev 0x05
pci1 at ppb0 bus 5
ppb1 at pci1 dev 0 function 0 "Intel PCIE-PCIE" rev 0x09
pci2 at ppb1 bus 6
bge0 at pci2 dev 1 function 0 "Broadcom BCM5704C" rev 0x10, BCM5704 B0
(0x2100): irq 5 address 00:13:21:1d:33:2a
brgphy0 at bge0 phy 1: BCM5704 10/100/1000baseT PHY, rev. 0
bge1 at pci2 dev 1 function 1 "Broadcom BCM5704C" rev 0x10, BCM5704 B0
(0x2100): irq 11 address 00:13:21:1d:33:29
brgphy1 at bge1 phy 1: BCM5704 10/100/1000baseT PHY, rev. 0
ppb2 at pci1 dev 0 function 2 "Intel PCIE-PCIE" rev 0x09
pci3 at ppb2 bus 9
ppb3 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801FB PCIE" rev 0x03
pci4 at ppb3 bus 2
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801FB USB" rev 0x03: irq 5
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801FB USB" rev 0x03: irq 11
usb1 at uhci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801FB USB" rev 0x03: irq 7
usb2 at uhci2: USB revision 1.0
uhub2 at usb2
uhub2: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 "Intel 82801FB USB" rev 0x03: irq 10
usb3 at uhci3: USB revision 1.0
uhub3 at usb3
uhub3: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801FB USB" rev 0x03: irq 5
usb4 at ehci0: USB revision 2.0
uhub4 at usb4
uhub4: Intel EHCI root hub, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
ppb4 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BA AGP" rev 0xd3
pci5 at ppb4 bus 1
vendor "Compaq", unknown product 0xb203 (class system subclass
miscellaneous, rev 0x01) at pci5 dev 2 function 0 not configured
vendor "Compaq", unknown product 0xb204 (class system subclass
miscellaneous, rev 0x01) at pci5 dev 2 function 2 not configured
vga1 at pci5 dev 3 function 0 "ATI Rage XL" rev 0x27
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801FB LPC" rev 0x03
pciide0 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 82801FB IDE" rev 0x03: DMA,
channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to
compatibility
atapiscsi0 at pciide0 channel 0 drive 0
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <TEAC, DV-28E-N, C.6B> SCSI0 5/cdrom removable
cd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
pciide0: channel 1 disabled (no drives)
pciide1 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801FR SATA" rev 0x03: DMA,
channel 0 configured to native-PCI, channel 1 configured to native-PCI
pciide1: using irq 11 for native-PCI interrupt
wd0 at pciide1 channel 0 drive 0: <Maxtor 6Y080M0>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 76319MB, 156301488 sectors
wd0(pciide1:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
wd1 at pciide1 channel 1 drive 0: <Maxtor 6Y080M0>
wd1: 16-sector PIO, LBA48, 76319MB, 156301488 sectors
wd1(pciide1:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
sysbeep0 at pcppi0
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
dkcsum: wd0 matches BIOS drive 0x80
dkcsum: wd1 matches BIOS drive 0x81
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302

thx,

Hunger