[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

interrupt comparison



Hello @ misc@,
I just happend to run a little network benchmark since my networked seemed to be
slower than I'm used to.
The result is that the max throuput I was able to get with a X-over cable
directly linked and with two (desently) fast machines is ~78 Mbps !
Is this normal?

Here are the hardware specs:
host1	->	ibm x40 1,4 ghz 1024mb ram intel em0 NIC 1000mbit
host2	->	athlon xp 2600+ 1024mb ram rl0 NIC 100mbit
Both machines are running OpenBSD snapshot ( 2005-06-28 )
The dmesgs are at the very end of the mail (since I don't think they are
relevant for the situation).

The thing that was very interesting besides the "slow" connection is the
interrupt load on the machines:

em0 nic		8.5%
rl0 nic		26.4%

The test utils were:
iperf ... -w 256k			/ also tried with -d -> not a good result at all
netpipe ... -i 64

I also tried the same test with a vr0 card in an other 2.5ghz machine, same
results.


The question of this email:
Is there anything to tweak or is it just because the Cpu is maxed out by iperf?



Dmesg Host1:
OpenBSD 3.7-current (GENERIC) #199: Sun Jun 19 11:39:36 MDT 2005
    deraadt_(_at_)_i386_(_dot_)_openbsd_(_dot_)_org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: AMD Athlon(TM) XP 2600+ ("AuthenticAMD" 686-class, 512KB L2 cache) 1.92 GHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,MMX,FXSR,SSE
cpu0: AMD Powernow: FID
real mem  = 1073307648 (1048152K)
avail mem = 972836864 (950036K)
using 4278 buffers containing 53768192 bytes (52508K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(2d) BIOS, date 09/02/04, BIOS32 rev. 0 @ 0xf1930
apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
apm0: AC on, battery charge unknown
apm0: flags 30102 dobusy 0 doidle 1
pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xf0000/0x2012
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xf1f10/256 (14 entries)
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:17:0 ("VIA VT82C586 ISA" rev 0x00)
pcibios0: PCI bus #1 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0xf400 0xd0000/0x6000
cpu0 at mainbus0
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "VIA VT8377 PCI" rev 0x00
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "VIA VT8235 AGP" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 0 function 0 "Nvidia GeForce4 Ti 4400" rev 0xa2
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
rl0 at pci0 dev 11 function 0 "Realtek 8139" rev 0x10: irq 9 address 00:05:5d:2c:89:51
rlphy0 at rl0 phy 0: RTL internal phy
uhci0 at pci0 dev 16 function 0 "VIA VT83C572 USB" rev 0x80: irq 10
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: VIA UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1 at pci0 dev 16 function 1 "VIA VT83C572 USB" rev 0x80: irq 10
usb1 at uhci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: VIA UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci2 at pci0 dev 16 function 2 "VIA VT83C572 USB" rev 0x80: irq 10
usb2 at uhci2: USB revision 1.0
uhub2 at usb2
uhub2: VIA UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
ehci0 at pci0 dev 16 function 3 "VIA VT6202 USB" rev 0x82: irq 10
usb3 at ehci0: USB revision 2.0
uhub3 at usb3
uhub3: VIA EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub3: 6 ports with 6 removable, self powered
pcib0 at pci0 dev 17 function 0 "VIA VT8235 ISA" rev 0x00
pciide0 at pci0 dev 17 function 1 "VIA VT82C571 IDE" rev 0x06: ATA133, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
atapiscsi0 at pciide0 channel 0 drive 0
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <PIONEER, DVD-ROM DVD-106, 1.22> SCSI0 5/cdrom removable
atapiscsi1 at pciide0 channel 0 drive 1
scsibus1 at atapiscsi1: 2 targets
cd1 at scsibus1 targ 0 lun 0: <HL-DT-ST, DVDRAM GSA-4082B, A201> SCSI0 5/cdrom removable
cd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
cd1(pciide0:0:1): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
wd0 at pciide0 channel 1 drive 0: <WDC WD600BB-00CAA1>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 57241MB, 117231408 sectors
wd1 at pciide0 channel 1 drive 1: <WDC WD600BB-00CAA1>
wd1: 16-sector PIO, LBA, 57241MB, 117231408 sectors
wd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
wd1(pciide0:1:1): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
eap0 at pci0 dev 19 function 0 "Ensoniq AudioPCI97" rev 0x08: irq 9
ac97: codec id 0x43525913 (Cirrus Logic CS4297A rev 3)
ac97: codec features headphone, 20 bit DAC, 18 bit ADC, Crystal Semi 3D
audio0 at eap0
midi0 at eap0: <AudioPCI MIDI UART>
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi1 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
sysbeep0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
it0 at isa0 port 0x290/8: IT87
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB 80 cyl, 2 head, 18 sec
biomask fd6d netmask ff6d ttymask ffef
pctr: user-level cycle counter enabled
mtrr: Pentium Pro MTRR support
uhub4 at uhub3 port 1
uhub4: Standard Microsystems product 0xa700, class 9/0, rev 2.00/0.00, addr 2
uhub4: 3 ports with 3 removable, bus powered, multiple transaction translators
wd0: no disk label
dkcsum: wd0 matched BIOS disk 80
dkcsum: wd1 matched BIOS disk 81
root on wd1a
rootdev=0x10 rrootdev=0x310 rawdev=0x312
uhidev0 at uhub1 port 2 configuration 1 interface 0
uhidev0: Logitech USB-PS/2 Optical Mouse, rev 2.00/13.20, addr 2, iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 4 buttons and Z dir.
wsmouse0 at ums0 mux 0
wsdisplay0: screen 1 deleted
wsdisplay0: screen 1 added (80x50, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 2 deleted
wsdisplay0: screen 2 added (80x50, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 3 deleted
wsdisplay0: screen 3 added (80x50, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 5 deleted
wsdisplay0: screen 5 added (80x50, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 6 added (80x50, vt100 emulation)



dmesg host2:

OpenBSD 3.7-current (GENERIC) #199: Sun Jun 19 11:39:36 MDT 2005
    deraadt_(_at_)_i386_(_dot_)_openbsd_(_dot_)_org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: Intel(R) Pentium(R) M processor 1.40GHz ("GenuineIntel" 686-class) 1.40 GHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,TM,SBF,EST,TM2
cpu0: Enhanced SpeedStep 1400 MHz (1116 mV): speeds: 1400, 1300, 1200, 1100, 1000, 900, 800, 600 MHz
real mem  = 1063755776 (1038824K)
avail mem = 964091904 (941496K)
using 4278 buffers containing 53288960 bytes (52040K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(ac) BIOS, date 01/07/05, BIOS32 rev. 0 @ 0xfd740
apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
apm0: battery life expectancy 100%
apm0: AC on, battery charge high, charging
apm0: flags 30102 dobusy 0 doidle 1
pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xfd6d0/0x930
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xfdeb0/256 (14 entries)
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:31:0 ("Intel 82371FB ISA" rev 0x00)
pcibios0: PCI bus #2 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0xc800! 0xcc800/0x1000 0xcd800/0x1000 0xdc000/0x4000! 0xe0000/0x10000
cpu0 at mainbus0
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82852GM Hub-PCI" rev 0x02
"Intel 82852GM Memory" rev 0x02 at pci0 dev 0 function 1 not configured
"Intel 82852GM Configuration" rev 0x02 at pci0 dev 0 function 3 not configured
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel 82852GM AGP" rev 0x02: aperture at 0xe0000000, size 0x8000000
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
"Intel 82852GM AGP" rev 0x02 at pci0 dev 2 function 1 not configured
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801DB USB" rev 0x01: irq 11
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801DB USB" rev 0x01: irq 11
usb1 at uhci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801DB USB" rev 0x01: irq 11
usb2 at uhci2: USB revision 1.0
uhub2 at usb2
uhub2: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801DB USB" rev 0x01: irq 11
usb3 at ehci0: USB revision 2.0
uhub3 at usb3
uhub3: Intel EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub3: 6 ports with 6 removable, self powered
ppb0 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0x81
pci1 at ppb0 bus 1
cbb0 at pci1 dev 0 function 0 "Ricoh 5C476 CardBus" rev 0x8d: irq 11
vendor "Ricoh", unknown product 0x0822 (class system unknown subclass 0x05, rev 0x13) at pci1 dev 0 function 1 not configured
em0 at pci1 dev 1 function 0 "Intel PRO/1000MT Mobile (82541GI)" rev 0x00: irq 11, address: 00:0a:e4:2f:30:7e
ath0 at pci1 dev 2 function 0 "Atheros AR5212 (IBM MiniPCI)" rev 0x01: irq 11
ath0: AR5212 5.9 phy 4.3 rf5112 3.6, WOR2W, address 00:0e:9b:a2:97:07
cardslot0 at cbb0 slot 0 flags 0
cardbus0 at cardslot0: bus 2 device 0 cacheline 0x0, lattimer 0xb0
pcmcia0 at cardslot0
ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801DBM LPC" rev 0x01
pciide0 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 82801DBM IDE" rev 0x01: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <HITACHI_DK13FA-40B>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 38154MB, 78140160 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
pciide0: channel 1 disabled (no drives)
"Intel 82801DB SMBus" rev 0x01 at pci0 dev 31 function 3 not configured
auich0 at pci0 dev 31 function 5 "Intel 82801DB AC97" rev 0x01: irq 11, ICH4 AC97
ac97: codec id 0x41445374 (Analog Devices AD1981B)
ac97: codec features headphone, 20 bit DAC, No 3D Stereo
audio0 at auich0
"Intel 82801DB Modem" rev 0x01 at pci0 dev 31 function 6 not configured
isa0 at ichpcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
sysbeep0 at pcppi0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
biomask effd netmask effd ttymask ffff
pctr: 686-class user-level performance counters enabled
mtrr: Pentium Pro MTRR support
dkcsum: wd0 matched BIOS disk 80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
arp: attempt to add entry for 192.168.123.254 on ath0 by 00:04:e2:d0:e4:c0 on em0
wsdisplay0: screen 1 deleted
wsdisplay0: screen 1 added (80x50, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 2 deleted
wsdisplay0: screen 2 added (80x50, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 3 deleted
wsdisplay0: screen 3 added (80x50, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 5 deleted
wsdisplay0: screen 5 added (80x50, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 6 added (80x50, vt100 emulation)