[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Re: Creative Ways to Use hotplugd for Detaching USB Drives



On Thu, Feb 24, 2005 at 08:37:30PM -0600, eric wrote:
> I've been trying to find a way to get hotplugd(8) to umount a USB keychain
> drive that gets automatically mounted when plugged into a USB port.
> Unfortunately with both MSDOS and UFS filesystems, I get a "hang" when
> popping out the keychain before umount'ing it.
> 
> Does anyone have creative ways to deal with this? I'm not sure it's going to
> be possible to deal with this with hotplugd, but if there's any ideas please
> share them.

when you get a ``detach'' event from hotplug it's always too late, media has
already disappeared, and our vfs layer can't do forced unmounting for now.

> 
> My dmesg is...
> 
> OpenBSD 3.6 (GENERIC) #59: Fri Sep 17 12:32:57 MDT 2004
>     deraadt_(_at_)_i386_(_dot_)_openbsd_(_dot_)_org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
> cpu0: Intel(R) Pentium(R) III Mobile CPU 1133MHz ("GenuineIntel" 686-class) 1.14 GHz
> cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,MMX,FXSR,SSE
> real mem  = 133144576 (130024K)
> avail mem = 114868224 (112176K)
> using 1650 buffers containing 6758400 bytes (6600K) of memory
> mainbus0 (root)
> bios0 at mainbus0: AT/286+(5d) BIOS, date 02/05/02, BIOS32 rev. 0 @ 0xfd7e0
> apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
> apm0: battery life expectancy 100%
> apm0: AC on, battery charge high
> pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xfd770/0x890
> pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xfdeb0/256 (14 entries)
> pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:31:0 ("Intel 82371FB ISA" rev 0x00)
> pcibios0: PCI bus #4 is the last bus
> bios0: ROM list: 0xc0000/0xe000 0xce000/0x1000 0xcf000/0x1000 0xdc000/0x4000! 0xe0000/0x10000
> cpu0 at mainbus0
> pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
> pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82830MP CPU-I/O-1" rev 0x02
> ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82830MP CPU-AGP" rev 0x02
> pci1 at ppb0 bus 1
> vga1 at pci1 dev 0 function 0 "S3 SuperSavage" rev 0x05
> wsdisplay0 at vga1: console (80x25, vt100 emulation)
> wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
> uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801CA/CAM USB" rev 0x01: irq 11
> usb0 at uhci0: USB revision 1.0
> uhub0 at usb0
> uhub0: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
> uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
> uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801CA/CAM USB" rev 0x01: irq 11
> usb1 at uhci1: USB revision 1.0
> uhub1 at usb1
> uhub1: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
> uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
> uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801CA/CAM USB" rev 0x01: irq 11
> usb2 at uhci2: USB revision 1.0
> uhub2 at usb2
> uhub2: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
> uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
> ppb1 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0x41
> pci2 at ppb1 bus 2
> cbb0 at pci2 dev 0 function 0 "Texas Instruments PCI1420 CardBus" rev 0x00: irq 11
> cbb1 at pci2 dev 0 function 1 "Texas Instruments PCI1420 CardBus" rev 0x00: irq 11
> "AT&T/Lucent LTMODEM" rev 0x01 at pci2 dev 2 function 0 not configured
> fxp0 at pci2 dev 8 function 0 "Intel PRO/100 VE" rev 0x41: irq 11, address 00:d0:59:33:3b:52
> inphy0 at fxp0 phy 1: i82562ET 10/100 media interface, rev. 0
> cardslot0 at cbb0 slot 0 flags 0
> cardbus0 at cardslot0: bus 3 device 0 cacheline 0x8, lattimer 0xb0
> pcmcia0 at cardslot0
> cardslot1 at cbb1 slot 1 flags 0
> cardbus1 at cardslot1: bus 4 device 0 cacheline 0x8, lattimer 0xb0
> pcmcia1 at cardslot1
> ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801CAM LPC" rev 0x01: SpeedStep
> pciide0 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 82801CAM IDE" rev 0x01: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
> wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <IC25T048ATDA05-0>
> wd0: 16-sector PIO, LBA, 45780MB, 93759120 sectors
> wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
> atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
> scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
> cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <HITACHI, DVD-ROM GD-S200, 0034> SCSI0 5/cdrom removable
> cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
> "Intel 82801CA/CAM SMBus" rev 0x01 at pci0 dev 31 function 3 not configured
> auich0 at pci0 dev 31 function 5 "Intel 82801CA/CAM AC97" rev 0x01: irq 11, ICH3 AC97
> ac97: codec id 0x43525936 (Cirrus Logic CS4299 rev 6)
> ac97: codec features headphone, 20 bit DAC, 18 bit ADC, Crystal Semi 3D
> audio0 at auich0
> isa0 at ichpcib0
> isadma0 at isa0
> pckbc0 at isa0 port 0x60/5
> pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
> pckbc0: using irq 1 for kbd slot
> wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
> pms0 at pckbc0 (aux slot)
> pckbc0: using irq 12 for aux slot
> wsmouse0 at pms0 mux 0
> pcppi0 at isa0 port 0x61
> midi0 at pcppi0: <PC speaker>
> sysbeep0 at pcppi0
> lpt2 at isa0 port 0x3bc/4: polled
> npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
> pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
> biomask efed netmask efed ttymask ffef
> pctr: 686-class user-level performance counters enabled
> mtrr: Pentium Pro MTRR support
> dkcsum: wd0 matched BIOS disk 80
> root on wd0a
> rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
> umass0 at uhub1 port 2 configuration 1 interface 0
> umass0: USB Flash Disk, rev 1.10/1.10, addr 2
> umass0: using SCSI over Bulk-Only
> scsibus1 at umass0: 2 targets
> sd0 at scsibus1 targ 1 lun 0: <64MB, HardDrive, 1.88> SCSI2 0/direct removable
> sd0: 62MB, 62 cyl, 64 head, 32 sec, 512 bytes/sec, 128000 sec total

-- 
   Alexander Yurchenko (aka grange)