[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

notebook keyboard doesnt work with /bsd



Hi,

I had installed 3.5 via ftp on my Sony notebook and hey, it boots. :D
(ftp because the CD in my Sony PCMCIA-CD-LW wasn`t detected, maybe,
because it`s a sony)

But, when I want to login, nothing happens. Means, that no key, that I
press, is recognized. (Yes, I push they right down. ;) )
Oh, what I just have discovered: my touchpad works.
When I login over SSH all works fine.

I don`t had any problems while installation and also not with
/bsd.rd.
I don`t let start xdm and I have choose the german keyboard layout.

I have no idea what the problem could be. Maybe, the dmesg output could
help you to tell me, where the problem is. So, it`s my first try of
OpenBSD and I`m not 100% familiar with all these messages.

Anyone any idea?

Greets Chris


littlegrey# dmesg

pcppi0: <PC speaker>
sysbeep0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
biomask 4200 netmask 4200 ttymask 5282
pctr: 686-class user-level performance counters enabled
mtrr: Pentium Pro MTRR support
dkcsum: wd0 matched BIOS disk 80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
umass0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0
umass0: Sony USB Memory Stick Slot, rev 1.10/1.83, addr 2
umass0: using ATAPI over CBI
scsibus0 at umass0: 2 targets
uhidev0 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 0
uhidev0: Logitech USB-PS/2 Optical Mouse, rev 2.00/13.00, addr 2, iclass
3/1 uhidev0: no report descriptor
syncing disks... done
rebooting...
OpenBSD 3.5 (RAMDISK_CD) #152: Mon Mar 29 12:41:38 MST 2004
    deraadt_(_at_)_i386_(_dot_)_openbsd_(_dot_)_org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/RAMDISK_CD
cpu0: Intel Pentium III ("GenuineIntel" 686-class, 128KB L2 cache) 795
MHz cpu0:
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,MMX,
FXSR,SSE real mem  = 266379264 (260136K)
avail mem = 241479680 (235820K)
using 3277 buffers containing 13422592 bytes (13108K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(46) BIOS, date 10/19/01, BIOS32 rev. 0 @
0xfd878 apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
pcibios0 at bios0: rev. 2.1 @ 0xfd860/0x7a0
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev. 1.0 @ 0xfdf30/176 (9 entries)
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:31:0 ("Intel 82371FB ISA" rev
0x00) pcibios0: PCI bus #2 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0xc000 0xd8000/0x4000! 0xdc000/0x4000!
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82815 Hub" rev 0x11
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel 82815 Graphics" rev 0x11
wsdisplay0 at vga1: console (80x25, vt100 emulation)
ppb0 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0x03
pci1 at ppb0 bus 1
"Texas Instruments TSB43AA22 FireWire" rev 0x02 at pci1 dev 0 function 0
not configured cbb0 at pci1 dev 2 function 0 "Ricoh 5C475 CardBus" rev
0x80pci_intr_map: no mapping for pin A: couldn't map interrupt
fxp0 at pci1 dev 8 function 0 "Intel 82562" rev 0x03: irq 9, address
08:00:46:41:6d:94 inphy0 at fxp0 phy 1: i82562ET 10/100 media interface,
rev. 0 pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801BAM LPC" rev 0x03:
SpeedStep pciide0 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 82801BAM IDE" rev
0x03: DMA, channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to
compatibility wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <TOSHIBA MK2018GAP>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 19077MB, 39070080 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
pciide0: channel 1 disabled (no drives)
uhci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801BA USB" rev 0x03: irq 9
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
"Intel 82801BA SMBus" rev 0x03 at pci0 dev 31 function 3 not configured
uhci1 at pci0 dev 31 function 4 "Intel 82801BA USB2" rev 0x03: irq 9
usb1 at uhci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
"Intel 82801BA AC97 Audio" rev 0x03 at pci0 dev 31 function 5 not
configured"Intel 82801BA AC97 Modem" rev 0x03 at pci0 dev 31 function 6
not configured isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pcic0 at isa0 port 0x3e0/2 iomem 0xd0000/16384
pcic0 controller 0: <Intel 82365SL rev 1> has socket A only
pcmcia0 at pcic0 controller 0 socket 0
pcic0: irq 3, polling enabled
biomask 4200 netmask 4200 ttymask 420a
rd0: fixed, 3560 blocks
root on rd0a
rootdev=0x1100 rrootdev=0x2f00 rawdev=0x2f02
umass0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0
umass0: Sony USB Memory Stick Slot, rev 1.10/1.83, addr 2
umass0: using ATAPI over CBI
scsibus0 at umass0: 2 targets
uhub0: port 2, set config at addr 2 failed
uhub0: device problem, disabling port 2
syncing disks... done
rebooting...
OpenBSD 3.5 (GENERIC) #34: Mon Mar 29 12:24:55 MST 2004
    deraadt_(_at_)_i386_(_dot_)_openbsd_(_dot_)_org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: Intel Pentium III ("GenuineIntel" 686-class, 128KB L2 cache) 795
MHz cpu0:
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,MMX,
FXSR,SSE real mem  = 266379264 (260136K)
avail mem = 240660480 (235020K)
using 3277 buffers containing 13422592 bytes (13108K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(46) BIOS, date 10/19/01, BIOS32 rev. 0 @
0xfd878 apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
apm0: AC on, battery charge unknown
pcibios0 at bios0: rev. 2.1 @ 0xfd860/0x7a0
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev. 1.0 @ 0xfdf30/176 (9 entries)
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:31:0 ("Intel 82371FB ISA" rev
0x00) pcibios0: PCI bus #2 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0xc000 0xd8000/0x4000! 0xdc000/0x4000!
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82815 Hub" rev 0x11
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel 82815 Graphics" rev 0x11: aperture
at 0xf8000000, size 0x4000000 wsdisplay0 at vga1: console (80x25, vt100
emulation) wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
ppb0 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0x03
pci1 at ppb0 bus 1
"Texas Instruments TSB43AA22 FireWire" rev 0x02 at pci1 dev 0 function 0
not configured cbb0 at pci1 dev 2 function 0 "Ricoh 5C475 CardBus" rev
0x80pci_intr_map: no mapping for pin A: couldn't map interrupt
fxp0 at pci1 dev 8 function 0 "Intel 82562" rev 0x03: irq 9, address
08:00:46:41:6d:94 inphy0 at fxp0 phy 1: i82562ET 10/100 media interface,
rev. 0 pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801BAM LPC" rev 0x03:
SpeedStep pciide0 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 82801BAM IDE" rev
0x03: DMA, channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to
compatibility wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <TOSHIBA MK2018GAP>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 19077MB, 39070080 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
pciide0: channel 1 disabled (no drives)
uhci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801BA USB" rev 0x03: irq 9
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
"Intel 82801BA SMBus" rev 0x03 at pci0 dev 31 function 3 not configured
uhci1 at pci0 dev 31 function 4 "Intel 82801BA USB2" rev 0x03: irq 9
usb1 at uhci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
auich0 at pci0 dev 31 function 5 "Intel 82801BA AC97 Audio" rev 0x03:
irq 9, ICH2 AC97 ac97: codec id 0x41445348 (Analog Devices AD1881A)
ac97: codec features headphone, Analog Devices Phat Stereo
audio0 at auich0
auich0: measured ac97 link rate at 48007 Hz, will use 48000 Hz
"Intel 82801BA AC97 Modem" rev 0x03 at pci0 dev 31 function 6 not
configured isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pckbcintr: no dev for slot 1
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
sysbeep0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
biomask 4200 netmask 4200 ttymask 5282
pctr: 686-class user-level performance counters enabled
mtrr: Pentium Pro MTRR support
dkcsum: wd0 matched BIOS disk 80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
umass0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0
umass0: Sony USB Memory Stick Slot, rev 1.10/1.83, addr 2
umass0: using ATAPI over CBI
scsibus0 at umass0: 2 targets
uhidev0 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 0
uhidev0: Logitech USB-PS/2 Optical Mouse, rev 2.00/13.00, addr 2, iclass
3/1 ums0 at uhidev0: 4 buttons and Z dir.
wsmouse1 at ums0 mux 0



Visit your host, monkey.org