[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Hangs with 2.8-beta & -current



Hi.

Sorry for my bad english... O:)

After I installed the 2.8 snapshot (by the end of October, don't
remember the exact date) my machine start to hang completely at random
times (from some times a day, to hours, even 10-20 minutes) after
boot.

I upgraded to 2.8-current from sources last week and same results.

This weekend "downgraded" to 2.7 and works ok, no more hangs. Upgraded
via source to 2.7-stable and works ok too.

Searching misc@ I've found a message saying that performance with 2.8
in a MB with a VIA MP3 chipset was poor, and another about hangs that
go away after changing the HD. But no explanations of why.

Below is my 2.7's dmesg (kernel recompiled without a lot of
things (SCSI drivers and ethernets). 

Any ideas of what's going?

Thanks.

BTW: My AverMedia is a TVCapture/98 and was not recognized until I
changed line 5351 of sys/arch/dev/pci/brooktree.c to: 

#define VENDOR_AVER_MEDIA 0x1461

(was 0x1431)

I don't know if there is a better way to do this...

----------------------------------------------------------------------

OpenBSD 2.7-stable (TRANTOR) #0: Sun Nov 12 00:25:33 MET 2000
    root_(_at_)_trantor_(_dot_)_net_(_dot_)_dhis_(_dot_)_org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/TRANTOR
cpu0: AMD K6-2 ("AuthenticAMD" 586-class) 401 MHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,MCE,CX8,PGE,MMX
real mem  = 133804032 (130668K)
avail mem = 121208832 (118368K)
using 1658 buffers containing 6791168 bytes (6632K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(01) BIOS, date 04/21/99
apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
apm0: AC on, battery charge unknown
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "VIA VT82C598 (Apollo MVP3) Host-PCI" rev 0x04
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "VIA VT82C598 (Apollo MVP3) PCI-AGP" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
"Nvidia Riva TNT" rev 0x04 at pci1 dev 0 function 0 not configured
pcib0 at pci0 dev 7 function 0 "VIA VT82C586 (Apollo VP) PCI-ISA" rev 0x47
pciide0 at pci0 dev 7 function 1 "VIA VT82C586A IDE" rev 0x06: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <ST38420A>
wd0: can use 32-bit, PIO mode 4
wd0: 16-sector PIO, LBA, 8223MB, 16383 cyl, 16 head, 63 sec, 16841664 sectors
pciide0: channel 0 interrupting at irq 14
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4
atapiscsi0 at pciide0 channel 1
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <LG, CD-ROM CRD-8482B, 1.00> SCSI0 5/cdrom removable
probe(atapiscsi0:1:0): Check Condition on opcode 0
    SENSE KEY: Aborted Command
     ASC/ASCQ: Power On, Reset, or Bus Device Reset Occurred
cd1 at scsibus0 targ 1 lun 0: <, CRW9624, 1.70> SCSI0 5/cdrom removable
cd0: can use 32-bit, PIO mode 4, DMA mode 2
cd1: can use 32-bit, PIO mode 3, DMA mode 1
pciide0: channel 1 interrupting at irq 15
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, DMA mode 2 (using DMA data transfers)
cd1(pciide0:1:1): using PIO mode 3, DMA mode 1 (using DMA data transfers)
"VIA VT83C572 USB" rev 0x02 at pci0 dev 7 function 2 not configured
pchb1 at pci0 dev 7 function 3 "VIA VT82C586 (Apollo VP) Power Management" rev 0x10
bktr0 at pci0 dev 18 function 0 "Brooktree BT878" rev 0x02: irq 9
bktr0: buffer size 3555328, addr 0x6000000
bktr: GPIO is 0x00dd77c3
subsystem 0x1461 0x0002
AVer Media TV/FM, Philips NTSC tuner.
"Brooktree BT878 (2nd device)" rev 0x02 at pci0 dev 18 function 1 not configured
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
sysbeep0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pccom1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
vt0 at isa0 port 0x60/16 irq 1: vga 80 col, color, 8 scr, mf2-kbd
pms0 at vt0 irq 12
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
isapnp0 at isa0 port 0x279: read port 0x203
isapnp0: No current device for tag, card 1
sb1 at isapnp0 "Creative SB AWE64  PnP, CTL0045, , Audio" port 0x220/16,0x330/2,0x388/4 irq 5 drq 1,5: dsp v4.16
midi1 at sb1: <SB MPU-401 UART>
audio0 at sb1
opl0 at sb1: model OPL3
midi at opl0 not configured
joy0 at isapnp0 "Creative SB AWE64  PnP, CTL7002, PNPB02F, Game" port 0x200/8
"Creative SB AWE64  PnP, CTL0022, , WaveTable" at isapnp0 port 0x620/4 not configured
biomask c240 netmask c240 ttymask d2c2
pctr: user-level cycle counter enabled
mtrr: K6-family MTRR support (2 registers)
dkcsum: wd0 matched BIOS disk 80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302

----------------------------------------------------------------------

-- 

Jesús Rodrigo




Visit your host, monkey.org