[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

i386 memory size problems



I have some problems with one of my machines. It has a 133 MHz pentium
processor, and it runs a proprietary Compaq bios (it simply says "Compaq
Deskpro 2000").

The machine has 64 mb ram (4 x 16 mb EDO), at least the bios, my eyes
and the stickers on the chips say so. But OpenBSD only sees 16 MB. Also,
the `machine extmem' command in BOOT doesn't seem to work.

I am running the 2.6 GENERIC kernel compiled by theo. I have attached a
dmesg of said machine.
-- 
Ideas don't stay in some minds very long becayse they don't like
solitary confinement.
OpenBSD 2.6 (GENERIC) #696: Tue Nov  2 01:46:05 MST 1999
    deraadt@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: F00F bug workaround installed
cpu0: Intel Pentium (P54C) ("GenuineIntel" 586-class) 133 MHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,MCE,CX8
BIOS mem  = 654336 conventional, 15728640 extended
real mem  = 16384000
avail mem = 10985472
using 225 buffers containing 921600 bytes of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(82) BIOS, date 11/25/96
bios0: diskinfo 0xe055800c cksumlen 1 memmap 0xe0558088 pciinfo 0xe05580d0 apminfo 0xe05580ec
apm0 at bios0: Power Management spec V1.1
apm0: AC on, no battery
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82439HX (Triton II) TXC Host" rev 0x03
xl0 at pci0 dev 3 function 0 "3Com 3c905 100Base-TX" rev 0x00: irq 11 address 00:60:97:36:98:92
nsphy0 at xl0 phy 24: DP83840 10/100 media interface, rev. 0
pcib0 at pci0 dev 7 function 0 "Intel 82371SB (Triton II) PCI-ISA" rev 0x01
pciide0 at pci0 dev 7 function 1 "Intel 82371SB (Triton II) IDE" rev 0x00: DMA, channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <Seagate Technology 1080MB - ST31082A>
wd0: can use 32-bit, PIO mode 4, DMA mode 2
wd0: 16-sector PIO, LBA, 1032MB, 2097 cyl, 16 head, 63 sec, 2114180 sectors
pciide0: channel 0 interrupting at irq 14
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, DMA mode 2 (using DMA data transfers)
"Cirrus Logic CL-GD5436" rev 0x00 at pci0 dev 15 function 0 not configured
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
aha0 at isa0 port 0x330/4 irq 9 drq 6: model AHA-1540A/1542A/1542B, firmware 0.3
aha0: async, parity
scsibus0 at aha0: 8 targets
sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <QUANTUM, FIREBALL_TM2110S, 300X> SCSI2 0/direct fixed
sd0: 2014MB, 6810 cyl, 4 head, 151 sec, 512 bytes/sec, 4124736 sec total
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
sysbeep0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
vt0 at isa0 port 0x60/16 irq 1: unknown Cirrus, 80 col, color, 8 scr, mf2-kbd
pms0 at vt0 irq 12
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB 80 cyl, 2 head, 18 sec
biomask 4240 netmask 4a40 ttymask 5ac2
pctr: 586-class performance counters and user-level cycle counter enabled
dkcsum: wd0 matched BIOS disk 80
dkcsum: sd0 had no matching BIOS disk
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
xl0: transmission error: 90
xl0: tx underrun, increasing tx start threshold to 120